Stalkers


Yang kesah

7.6.11

Malas Tapi Sihat

Profesor Peter Axt , seorang pakar kesihatan masyarakat menganjurkan agar kita bermalas-malasan seperti berehat atau tidur seketika di waktu petang. Cara ini, menurutnya boleh membuatkan anda hidup lebih lama.
Tapi, awas ia bukanlah lesen untuk anda bermalas-malas di rumah. Biar berpada-pada sahaja.

Kenyataanya di atas adalah berdasarkan kajian kepada haiwan-haiwan di zoo yang terbukti hidup lebih lama berbanding haiwan liar di hutan seperti singa. Menurutnya, singa liar hidup lebih pendek kira-kira 8 tahun berbanding singa yang hidup di zoo kira kira 20 tahun.

Selain itu, kata Peter otak manusia akan lebih aktif ketika sedang berkhayal berbanding ketika sedang giat berfikir.
"Berkhayal sering dikaitkan dengan sikap negatif seperti kurang perhatian. padahal, kajian telah menunjukkan bahawa otak manusia lebih aktif ketika manusia sedang berkhayal, malah jauh lebih aktif, jika di bandingkan ketika  sedang fokus terhadap tugas-tugas" Profesor Kalina Christoff.

Dengan situasi aku alami sekarang, bermalas-malas di tempat kerja memang membantu memelihara kesihatan sebab tak sibuk, tak rushing dan tak stress. Kerja berangan sah no 1 lah..berangan gaji kang nak beli apa, eh  silap, berangan bila lah gaji nk keluar!! Wakaka, memang sihat giler lah kerja kat sini..

1 ulasan:

Life as AsMissY berkata...

cik puan ctwawa: sm le anganan kite.. hehehe