Aku tengok sil aku post resepi kuih ni kat grup lantas aku pon terpedaya ingin membuat nye. Terpedaya gituuu.. Raya haji tadi dah buat jugak time balik kampung hari tu sebenarnya. Tapi tu lah semangat katakan, so buat lah jugak.
Orang Banjar panggil kalakatar la. Atau modennyer panggil bingka kelapa muda. Sebab bahan utama nya air kelapa dan isi kelapa muda.
Sebijik kelapa muda tu RM3.40 kat kedai aceh tu. Itu pon isi kelapa dah keras belaka. Out of 3, 1 je lembut. Kos tidak ternilai, aku lah ketuk buah tu keluarkan air dan korek isi kelapa nye.
Resepi kuih kalakatar:-
Sebab air kelapa aku tu banyak, so aku derhakakan sikit kuantiti bahan tu jadi camni:-
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula (1 1/2 cawan pon okay)
6 cawan air kelapa muda
1 cawan isi kelapa
3 biji telur - 2 bijik pon cukup kot
Secubit garam
Susu pekat (tak letak)
Cara buat :
Pukul telur dan gula. Masuk kan tepung dan air kelapa. Kacau sebati. Tuang ke dalam loyang yang dah disapu butter dan tepung. Tabur isi kelapa atas loyang. Bakor sampai masak. Sebab aku suka garing gering kat atas , so memang aku hangit kan lah belah atas tu.
Kuih ni femes gile di kalangan Banjarese. Kalau makan ni mengimbau kenangan zaman dahulu time kecik cinoneta. Since orang kampung masing masing de pokok kelapak masing masing, so tak de hal la nak cari buah kelapa muda.
Arwah ayah aku dulu wajib buat at least sekali la masa bulan puasa. Yang mengadun mak aku lah. Arwah tolong sediakan kelapa dan bakar kan aje. Hahaha teringat lah subuh subuh time sahur makan kuih ni. Time berbuka tak hadap, sebab perut penuh nasik dan air.
Ni pon aku kasi tepek resep sini , so senang aku merefer. Kot kot di hari lain rajin pulak ke kan.
Letak je dalam loyang adunan yang nipis..supaya kuih masak sekata.
Ada jer orang jual kat luar, tapi semua dah cut cost la..isi kelapa memang tak de lah, kadang tu rasa tepung jer. Penangan kelapa muda susah jumpe.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan