Stalkers


Yang kesah

8.8.12

Biskut Almond London

Terjah blog Mat Gebu, adoi comelnye almond london nye. Dia bagi tips lagi untuk salutkan biskut dengan cooking coklat Tulip. Sedap dan senang mengeras.



Ni almond london pesen bebudak la.

Kat bawah ni resepi nye. Senang jer, sukatan pakai cawan juga.

Bahan untuk biskut ( dapat 150 biji)

1 buku butter @ 250g - pakai brand Butter Lite
1 cawan gula icing
2 1/2 cawan tepung gandum - sangai dulu dan di ayak
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan nestum kisar - x de, so tak letak
1 biji kuning telur
Badam yang dipanggang / di sangai
1 sk emplex- ni bahan untuk rangupkan biskut
Paper cup
500g cooking choc Tulip - beli kat bakery RM8.50
Choc rice/almond nip - untuk hiasan
Marjerin

Cara buat:

1. Pukul rata gula icing dengan butter.

2. Masukkan kuning telur. Pukul lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan nestum.

4. Uli adunan hingga jadi doh. Terus uli hingga ia tak melekat pada jari. Tambah tepung gandum jika adunan lembut.

5. Ambil sedikit doh dan isikan badam di tengah tengah. Tutup kemas. Bentukkan bujur seperti almond.

6. Oleskan loyang. Bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 min.

7. Biarkan sejuk.

8. Buat hingga selesai adunan.

9. Cooking choc di cairkan dengan marjerin secara double boiler.

10. Sudukan coklat ke dalam papercup yang telah diisi dengan biskut. Atau celup satu persatu ke dalam coklat sebelum di letak ke dalam paper cup.

11. Hiaskan dengan choc rice/ almond nip.

12. Sejukkan atau letak dalam fridge 5-10 min sebelum di simpan.

Aku buat biskut ni malam sabtu. Ahad tengah hari baru salutkan dengan coklat.
Itu pon, mintak tolong en hubby untuk taburkan choc rice sementara aku sudukan choc. Takut choc mengeras.



- Posted using BlogPress from my iPad

Tiada ulasan: