Simple jer kek ni.
Nama glamer cari makan kek belang , atau nama biasa-biasanya kek marble.
nampak tu..tangan abu hassan pencuri da sampai |
Maksud cw, pegang senduk pakai tangan..so, tangan lah pukul adunan tu. Di ulang sekali lagi..pukul pakai tangan yer, tak guna mesin.Tapi part bakar tu, tak pakai la cara tradisional.
Mana pulak cw nak mencari kayu api kat sini. Sebab tu kek ni
Cw buat pada petang hujung minggu yang lepas. Sempat bagi jiran jiran rasa dan 2-3 opismate rasa.
Diorang cakap sedap sebab kek tu sedang-sedang jer, tak lembab sangat dan tak kering sangat, pendek kata pH nya seimbang. Ramai pulak mintak resepi.
Bahan-bahan
Marjerin / Planta – 2 cawan
Tepung gandum / tepung kek – 3 cawan
Gula – 2 cawan
Telur – 8 biji
Baking soda – 1 sudu teh
Esen Vanila – 1 sudu teh
Pewarna coklat
Pewarna kuning
macam maybank nye kaler pun ada |
Cara Buat
1) Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
2) Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
3) Kemudian masukkan campuran tepung gandum dan serbuk baking soda tadi ke dalam adunan.
4) Tambahkan esen vanilla.
5) Bahagikan adunan kepada sekurang-kurangnya 2 adunan untuk mendapatkan ilustrasi belang ala logo bank rimau tu.
Adunan pertama : Masukkan pewarna coklat dan sebatikan.
Adunan kedua : Masukkan pewarna kuning dan sebatikan.
Boleh letak 3-4 warna mengikut kreativiti masing-masing. Hijau dan merah pun okay jugak..cam kaler corporate Krismas pulak..
6) Sediakan loyang pembakar dengan cara menyapu sedikit marjerin di sekeliling loyang (bahagian dalam loyang ok)
7) Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar secara selang-seli.
8) Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-60 minit.
9) Sejukkan dan boleh di nikmati pada bila-bila masa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan